Stap 4: pomp en verwarming

Het zwembadwater moet gefilterd worden en het liefst ook verwarmd!

Het filteren van het water gebeurt door middel van een pomp met daaraan gekoppeld een zandfilter. Deze zandfilter is voor 3/4 gevuld met speciaal filterzand.

pomp-en-filter

De pomp heeft een ingang die het water aanzuigt van de skimmer en bodemput. De uitgang van de pomp gaat naar de ingang van het zandfilter. Het zandfilter heeft 2 uitgangen, één uitgang is de retourleiding (gaat weer terug het zwembad in, naar de inspuiter(s)) en de andere uitgang is voor het schoonspoelen van het zandfilter (“backwash”).

Er zijn een paar mogelijkheden om het zwembadwater te verwarmen:
– Door middel van een CV installatie (gas) en warmtewisselaar
– Door middel van een warmtepomp
– Door middel van een heater (electrisch)
– Door middel van zonne-energie

In ons voorbeeld hebben wij gekozen voor een CV installatie met warmtewisselaar. Op de retourleiding van het zandfilter wordt de temperatuur gemeten (thermostaat) en loopt het water door de warmtewisselaar, daarna komt het water via de inspuiter(s) weer in het zwembad terecht.

CV-en-warmtewisselaar

Het voordeel van een CV ketel/warmtewisselaar is dat het zwembadwater in elk seizoen verwarmd kan worden. Een warmtepomp daarentegen is pas effectief bij een buitentemperatuur van minimaal 15 graden Celsius. Een warmtepomp is wel een goedkopere oplossing dan een CV ketel/warmtewisselaar systeem, zowel in aanschaf als in gebruik. Een electrische heater is een dure oplossing en wordt bijna nooit meer gebruikt.

De pomp/filter wordt automatisch aangestuurd door middel van een electronische tijdschakelaar (draait een paar uur per dag). Een thermostaat stuurt daarnaast ook de pomp/filter aan en de CV ketel om het zwembadwater te verwarmen.

thermostaat

Volgens Nederlandse wetgeving is plaatsing van elektrisch voerende apparaten binnen een straal van 3 meter van het zwembad niet toegestaan.